Ugrás a tartalomra

Több tiszteletet Budafok-Téténynek!

2023. július 04. kedd
Karsay Ferenc polgármestert arról kérdeztük, milyen fővárosi feladatokat végez el a kerület saját erőforrásaiból, és erre miért van szükség
Több tiszteletet Budafok-Téténynek!

Karsay Ferenc polgármester a napokban Facebook-oldalán közölte: furcsának tűnik ugyan, de végre egyet tud érteni egy momentumos politikussal. A kerület vezetője Soproni Tamásnak, a VI. kerület polgármesterének azon bejegyzésére utalt, amelyben azt fejtette ki, hogy a takarítóik folyamatosan besegítenek a kerület fővárosi kezelésű járdáinak mosásába, bár ez nem feladatuk. Hozzátette azonban, arra nincs kapacitásuk, hogy a feladatokat teljes egészében átvegyék a fővárostól. Karsay Ferenc polgármester lapunknak elmondta: abban ért egyet Sopronival, hogy mindkettőjüket felháborítja a tény, miszerint évek óta csöndben végeznek rengeteg olyan feladatot, ami a fővárosi önkormányzat dolga lenne. Mindezt pedig azért teszik, hogy a kerületben lakók életét megkönnyítsék, biztonságukat ne veszélyeztesse a főváros által ellátatlan feladat. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan mik ezek a feladatok, a polgármester hosszan sorolta, hogy miket kellett saját erőből elvégeznie az önkormányzatnak a főváros hanyagsága miatt.

– A kormánytól kapott útfelújítási támogatást azokra a nagy forgalmú, fővárosi fenntartású útszakaszokra költöttük, ahol tarthatatlanná vált volna enélkül a helyzet. Ilyen volt többek között Bajcsy-Zsilinszky út Budatétényben, vagy a Bartók Béla út Nagytétényben, ahol több száz méter hosszú szakaszt szőnyegeztettünk újra – tudtuk meg Karsay Ferenctől. Elmondta azt is: hosszú évekig hiába kérték a fővárostól, hogy a frekventált helyekre, az iskolák, óvodák környékére, a tömegközlekedési csomópontokhoz építsék meg a gyalogátkelőhelyeket, ezeket is helyettük kellett megvalósítani. 

– Rendre az volt a válasz, hogy itt messze nem járnak annyian, hogy indokolt lenne a beruházás. Miközben mindannyian tudjuk, hogy egy-egy iskola közelében a reggeli másfél óra a legkritikusabb, ekkor van a legnagyobb szüksége az erre közlekedő gyerekeknek a védelemre – panaszolta a polgármester. Tájékoztatott arról is, hogy többször hiába kérték a fővárost, végeztesse el a saját cégével az esővíz-elvezető csatornák (árkok) tisztítását. Ezért a kerület saját költségén megcsináltatta ezt is, mert a lakók számára már elviselhetetlenek voltak a vízkárok, egyre nőtt a balesetveszély.

– De az állatvédelmi feladataiból és kihátrál a Karácsony Gergely vezette főváros. Az Illatos útra bekerülő állatokat 15 napig tartják, ha utána is elhelyezést kívánunk nekik biztosítani, megadva ezzel az esélyt arra, hogy egy új gazdinál jobb sorsuk legyen, bizony minden állat után fizetünk a fővárosnak, mint a katonatiszt! – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Kiemelte: rendszerint süket fülekre talál az a kérés is, hogy a fővárosi utak mentén, például a Nagytétényi útnál végezzék el a kaszálást, rendszeresen a helyiek adóforintjaiból vagyunk kénytelenek elvégeztetni a munkát. – Mivel a fővárosban több száz közterületi hulladékgyűjtőt szereltettek le, az így megszaporodott közterületi szemét feltakarítását is mi magunk végezzük el, jelentős többletköltséget vállalva – fűzte hozzá.

Karsay Ferenc megemlítette azt is: a 70-es útra reggelente szinte lehetetlen kikanyarodni a Koltói Anna-telepen élőknek. Azért terveztette meg az önkormányzat a fővárosi tulajdonú főútvonal lámpás csomópontját és bocsátotta térítésmentesen a tulajdonos rendelkezésére, hogy enyhítse a Szoborpark környékének közlekedési nehézségeit. De azóta is hiába várja a kerület, hogy a fővárosi önkormányzat elvégezze a feladatát, és megkezdődjön a kivitelezés.

Arra a kérdésünkre, ezek után mit szólt ahhoz, hogy a főváros még el is vesz Nagytéténytől több buszvárót, a polgármester kijelentette: különösen érzékenyen érintette, amikor a főpolgármester momentumos helyettese erről levélben értesítette. 

– Arra hivatkoztak, hogy itt úgyis alig jár valaki, inkább bevinnék ezeket a buszvárókat a belvárosba. Gondolom, szerintük a nagytétényiek jobban bírják az esőt… – háborodott fel Karsay Ferenc. Mint elmondta, az ügy előzménye, hogy az önkormányzat egyik partnercégével, saját erőforrásból az utóbbi években 130 buszvárót telepített, mert látták, erre esélyünk sincs másképp.

A Tóth József utcai körforgalom építése miatt kialakult dugókról is megkérdeztük a polgármester véleményét. Közölte: végtelenül arrogáns az a viselkedés is, ahogy a főváros az ezzel kapcsolatos, jogos lakossági panaszokra reagál. A választások közeledtével, mivel semmilyen valóban jelentős fejlesztést nem tudnak a kerületünkben felmutatni, hirtelen belefognak egy évtizedek óta húzódó, nagyarányú, összetett fejlesztési terv egyetlen elemébe, amit több hónapos csúszással kezdenek meg, teljes káoszban, a lakosság érdemi tájékoztatása nélkül. Nincs ember, aki meg tudja mondani, hogy mit csinálnak ma és mit fognak holnap. Karsay Ferenc szerint arra is jó lenne választ kapni, hogy a néhány tíz méterre lévő, párhuzamos és menekülési lehetőséget jelentő 6-os út felbontását miért pontosan ugyanerre az időszakra időzítették. – Amikor pedig ezek után, a kerületiek érdekeinek képviseletével megbízott polgármesterként tolmácsolom feléjük, talán ezt nem így kellene, és kérem, legyenek kedvesek, ha nem is engem, de legalább a lakosságot tájékoztassák, az a válasz, hogy nekem/nekünk semmi sem jó. A jóságos főváros éppen most hajtja végre itt az évszázad fejlesztését. Több tiszteletet kérünk Budafok-Téténynek! – hangsúlyozta Karsay Ferenc.